10.000 stappen in de publieke ruimte

10 000 stappen

Situering?

Gezondheid is niet alleen een kwestie van persoonlijke keuzes en genetische factoren. Ook de omgeving speelt een belangrijke rol. De inrichting van de publieke ruimte bepaalt sterk hoeveel wij bewegen. Daarom verdient gezondheid een plaats in het ruimtelijk beleid.

Wat?

10.000 stappen in het straatbeeld

  • Het aanbrengen van stappensignalisaties in de gemeente is een belangrijke omgevingsfactor die meer beweging stimuleert. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat straatsignalisaties van 10.000 stappen vitaal zijn voor gedragsverandering van burgers. Binnen de 4-jaar durende campagne '10.000 stappen: Elke stap telt' voor lokale besturen worden deze materialen aangeboden. We hebben aantrekkelijke signalisatie- en nudgingmaterialen ontwikkeld, waaruit je vrij kan kiezen op maat van jouw stad of gemeente! Er zijn wegwijzers en borden die het streefdoel 10.000 tastbaar maken door afstanden uit te drukken in het aantal stappen. Hiermee tonen we dat kleine afstanden, tussen nuttige locaties in de gemeente of buurt, ook extra stappen opleveren. Daarnaast zijn er ook materialen met leuke boodschappen waarmee je het beweeggedrag van jouw inwoners een duwtje in de goede richting kan geven. Met een combinatie van deze materialen worden jouw inwoners ondergedompeld in een stapvriendelijke buurt.
    Kijk HIER voor een volledige overzicht en via de webwinkel van 10.000 stappen kunnen deze materialen besteld worden.
  • Je kan de handleiding van ‘Plein vol gezondheid’ gebruiken om onderbenutte pleinen tijdelijk opnieuw in te richten door middel van een brainstorm met je inwoners. Zo kan het draagvlak voor een structurele herinrichting van het plein groeien. Aan de hand van deze handleiding maken Logo’s, verenigingen en lokale besturen samen met burgers de analyse van het plein in hun wijk. Ze dromen hoe het ideale gezonde plein van de toekomst eruitziet en gaan na hoe ze een stap hiernaartoe kunnen zetten.

Ruimtelijk beleid en beweging kan onderverdeeld worden in 2 pijlers waar je als lokaal bestuur op kan inzetten:

  • Actief verplaatsen:
    • Richt de publieke ruimte in volgens het STOP-principe, waarbij de prioriteit uitgaat naar de Stappers en Trappers, vervolgens naar het Openbaar vervoer en dan pas naar Personenwagens. Inrichtingsmaatregelen kunnen gericht zijn op de aanpassing van de infrastructuur of kunnen inspelen op de beleving. Houd voldoende aandacht voor groene natuurelementen.
    • Inwoners van buurten met een hoge walkabilityscore verplaatsen zich meer op een actieve manier. Een buurt met een hoge walkabilityscore heeft een hoge woondichtheid (aantal inwoners per oppervlakte), functiemix (verschillende voorzieningen – kantoor, verkoop, ontspanning en institutioneel – aanwezig in bepaald gebied) en stratenconnectiviteit (veel bewandelbare kruispunten, steegjes en weggetjes). Deze drie kenmerken vormen samen de ‘walkabilityscore’ van een buurt. Hoe hoger de buurt scoort op de drie kenmerken, hoe meer de inwoners er bewegen. Om de walkabilityscore van de verschillende buurten in jouw gemeente te kennen, kan je gebruik maken van deze tool. Laat je ondersteunen door je Logo bij het gebruik van de tool.
    • Meer info en tools voor een gezond mobiliteitssysteem in jouw gemeente vind je hier.
Walkability Tool Screenshot
  • Actieve vrije tijd:
    • De inrichting en bereikbaarheid van parken, pleinen en recreatiedomeinen kan beweging stimuleren, zeker bij de minst mobiele doelgroepen. Ook straten kunnen actieve vrije tijd promoten door bv. spelelementen toe te voegen.
    • Het is belangrijk om mogelijkheden voor actieve vrije tijd in te plannen op verschillende schaalniveaus:
      • Op straatniveau denken we bijvoorbeeld aan speelstraten, leefstraten en speelprikkels op straat.
      • Op buurtniveau denken we aan parkjes of speeltuinen. Grotere parken op wijkniveau bieden meer ruimte om te wandelen, te spelen en te sporten.
      • Op stedelijk of regionaal niveau spelen sportcentra en recreatiedomeinen een belangrijke rol.
      • Belangrijk is dat de ‘open ruimte’ en natuur zo veel mogelijk behouden worden. Een gezonde publieke ruimte heeft aandacht voor bereikbare en functionele natuur in kernen en open ruimten, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Toegankelijk en recreatief groen in de omgeving zet aan tot bewegen. Spelen in de natuur helpt kinderen om hun motorische vaardigheden te ontwikkelen.
    • Meer info en tools voor actieve vrije tijd in jouw gemeente vind je hier.

Communiceren?

  • Communiceer aanpassingen aan beleid of inrichting duidelijk en tijdig naar je burgers via verschillende communicatiekanalen die geschikt zijn voor de doelgroep.
  • Publiceer een kort verslag van aanpassingen in de publieke ruimte met foto’s in het infoblad.
  • Vraag aan partnerorganisaties om extra promo te voeren.

Prijs?

  • Budget voor campagnemateriaal van 10.000 stappen en stappensignalisaties.
  • Budget voor grotere aanpassingen in functie van de publieke ruimte.