Waarom 10.000 stappen?
Hoeveel moet ik bewegen?
Wandelen
is de makkelijkste en goedkoopste manier van bewegen. En de voordelen ervan zijn amper bij te houden! Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat 10.000 stappen gespreid over een hele dag de gezondheid
fundamenteel verbetert. Je kan dus toch voldoende bewegen, ook al ben je
nog niet klaar om te sporten. Stappen kan je altijd en overal: thuis,
op het werk, tijdens verplaatsingen (verkeer), in je vrije tijd …
De 10.000 stappen theorie krijgt regelmatig kritiek. Klopt die norm wel? Is dat niet gewoon een merknaam die ze in stand willen houden?
Maar nee hoor, recent onderzoek (Lancet Public Health 2022 en European Journal of Preventive Cardiology 2023) bewijst dit opnieuw. Voor volwassenen jonger dan 60 is er een lager risico op sterfte zichtbaar tot 8.000 à 10.000 stappen per dag. Voor 60-plussers tot 6.000 à 8.000 stappen per dag.
Bijvoorbeeld, volwassenen die ongeveer 10.000 stappen per dag zetten hebben een lager risico op sterfte van 40% tot 53% vergeleken met volwassenen die ongeveer 3.500 stappen per dag zetten.
Net daarom geeft Gezond Leven deze belangrijke boodschap:
10.000 stappen per dag is ideaal voor het gunstigste effect op je gezondheid. Voor 65-plussers is dit 8.000 stappen.
Maar: staar je niet blind op dat cijfer, want in diezelfde studies zien we ook dat de sterkste daling van risico op sterfte al te zien is bij minder dan 10.000 stappen per dag. Iemand die evolueert van 3000 naar 4000 stappen per dag doet ook al heel wat gezondheidswinst.
Dus, nog belangrijker dan 10.000 stappen, is ‘Elke stap telt!’ Ook kleine vorderingen maken een groot verschil.
Zijn 10.000 stappen niet meteen haalbaar voor jou? Dat is dus helemaal niet erg. Ga dan met mondjesmaat meer bewegen. Want: élke stap die je zet, is er eentje in de goede richting. Elk beetje beweging is beter dan niks. Het zijn kleine stappen voor jou, maar grote voor je gezondheid!
Voor wie meer wil bewegen maar niet weet hoe, is ‘Bewegen Op Verwijzing’ de ideale ondersteuning. Een Bewegen Op Verwijzing-coach stimuleert mensen om meer te bewegen met een persoonlijk beweegplan en consultaties.
Wat zegt de bewegingsdriehoek?
De bewegingsdriehoek toont je in een oogopslag hoeveel je best beweegt en hoe lang je maximaal stilzit op een dag. En het zal je niet verrassen: de bewegingsdriehoek ondersteunt de 10.000-stappen-filosofie volledig:
- ‘Elke stap telt.’ Dat is dé basis van de bewegingsdriehoek. Beweeg je nog te weinig? Ga dan stilletjesaan meer bewegen. Neem de trap in plaats van de lift of roltrap, maak een ommetje naar de bakker … Elk beetje beweging is beter dan niets. Elke stap vooruit richting de gezondheidsaanbevelingen, is een overwinning.
- Probeer het grootste deel van de dag te bewegen aan lichte intensiteit, zoals rustig stappen, huishoudelijke taken doen …
- Ook activiteiten van matige intensiteit (bv. tuinieren, naar het werk fietsen, goed doorwandelen …) en hoge intensiteit (bv. sporten …) zijn belangrijk binnen een actieve en gezonde leefstijl.
Draag je stappenteller zoveel mogelijk tijdens deze activiteiten, zo hou je het overzicht. Zijn er activiteiten waarbij je je stappenteller niet kan gebruiken, zoals fietsen of zwemmen? Weet dan: 10 minuten beweging aan minstens matige intensiteit = 1.500 stappen.
Voor wie is 10.000 stappen?
Geldt ’10.000 stappen’ voor iedereen? Nee!
- Ouderen boven de 65 jaar streven best naar 8.000 stappen per dag. Maar het blijft heel persoonlijk: elke oudere kent zichzelf het best en weet wat zijn of haar mogelijkheden zijn. Langzaam opbouwen is hierbij cruciaal.
- Kinderen en jongeren onder de 18 jaar bewegen best minstens 60 minuten per dag matig intensief tot intensief, en dat alle dagen van de week. 10.000 stappen is voor hen dus onvoldoende. Bij deze doelgroep blijven spel- en sportbeleving, en plezier centraal staan!
Wie op zijn gewicht let, doet er goed aan om dagelijks voldoende te bewegen in plaats van sporadisch zwaar te gaan sporten of fitnessen! Om gewichtstoename te vermijden raden wetenschappers ± 14.000 stappen per dag aan in combinatie met een gezonde, gevarieerde voeding. Mensen met medische aandoeningen of problemen raadplegen best eerst hun arts voor bewegingsadvies.