Stappenteller

10 000 stappen

Zorg voor een medium om stappen te tellen

De stappenteller is een gebruiksvriendelijk instrument dat je elke dag bewust maakt van je stappen en dus van je beweeggedrag. Het helpt ook om doelen te stellen en om feedback te krijgen op het behalen van deze doelen.
Er zijn verschillende soorten stappentellers, en de technologie hierin blijft ook evolueren. Ga bij voorkeur altijd voor een betrouwbare stappenteller. Meer informatie over betrouwbare stappentellers vind je hier.

Stappenteller-apps

Willen inwoners of werknemers gebruik maken van de ingebouwde techniek in de smartphone en daarmee hun gezondheid stimuleren door meer te bewegen? Dan is een stappenteller-app een leuk hulpmiddel. Een app die stappen telt is wel minder betrouwbaar dan een goede stappenteller of activity tracker.

Activity trackers

De betrouwbaarheid van de meeste activity trackers is voldoende.
Sommige trackers hebben geen display. Naar motivatie toe raden wij een display aan, zodat je voortdurend het aantal stappen kan opvolgen zonder het openen van een app.

Klassieke stappenteller

Klassieke stappentellers van goede kwaliteit zijn de meest accurate en nauwkeurige toestellen voor het meten van stappen. Ze zijn minder accuraat voor het bepalen van afstand (afhankelijk van de ingegeven staplengte) en van de verbruikte calorieën. Verkies bij voorkeur een betrouwbare stappenteller boven diegene die je als gadget vindt bij ontbijtgranen of een ander product.
De Yamax Digiwalker (SW-200) of de Omron Walking Style (2.0 of 2.1) zijn voorbeelden van betrouwbare stappentellers.

Maak gebruik van het voordelige 10.000stappen-pakket dat naast een betrouwbare stappenteller, ook een handleiding en stappenboekje (logboekje) bevat:

  • Het werd getest door Universiteit Gent!
  • Het geeft tips en tricks om je aantal stappen met succes te verhogen.
  • Je kan tot 3 maanden schriftelijk het dagelijks aantal stappen registreren en persoonlijke doelen stellen.
  • Het is mogelijk om, bij een vol logboekje, via de website een extra boekje te downloaden.
  • Bestellingen van minder dan 25 pakketjes: verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkel, apothekers, bandagist, medische vakhandel of sportwinkel (verkooppunten Yamax – verkooppunten Omron). De prijs van één stappenteller in de winkel is ongeveer 25 à 30 euro.
  • Grote bestellingen van meer dan 25 stuks kunnen rechtstreeks bij de leveranciers:

Het is mogelijk om een eigen sticker op de stappentellers te laten kleven.

Prijzen voor grote bestelling zijn na te vragen bij de leveranciers.

Een uitleenpost krijgt de voorkeur op verkoop van stappentellers omdat mensen vaak eerst overtuigd willen worden van het nut ervan. Het 10.000stappen-project voorziet daarom stappenkoffers die 20 betrouwbare stappentellers, 20 folders en 2 handleidingen bevatten. Je kan deze koffers onder andere bij het Logo aanvragen.

Let op, een stappenteller telt niet alle bewegingsvormen. De tien-minuten-regel geldt voor extra beweging waarbij er voldoende energieverbruik is (minstens matig intensief bewegen), maar waar van stappen geen sprake is (bv. zwemmen). Ook als je je stappentellers vergeten bent en je hebt bewogen aan minstens matige intensiteit, geldt deze handige regel:

10 min. bewegen zonder stappenteller aan minstens matige intensiteit
= 1.500 stappen