2023: gezonde mobiliteit en STOP-principe
In 2023 focust het project ’10.000 stappen: Elke stap telt’ zich op gezonde mobiliteit en het STOP-principe. Het is de derde focus binnen een vierjarig beweegproject dat lokale besturen inspireert en ondersteunt bij de uitbouw van een beweegvriendelijke omgeving.
Elke m² telt!
Het geheim van gezonde mobiliteit zit ’m in een mix van acties die inspelen op vier strategieën: educatie, omgevingsinterventies, afspraken & regels en zorg & begeleiding. Binnen deze campagne kunnen de lokale besturen inzetten op verschillende acties die onder deze strategieën thuishoren, en die de stapper, wandelcomfort, het gebruik van de publieke ruimte en beleving centraal plaatsen.
We focussen dus op de ‘S’ vanuit het STOP-principe (= bij planning en inrichting van de publieke ruimte eerst aandacht hebben voor Stappers, dan voor Trappers en het Openbaar vervoer, en pas daarna voor de Personenwagens), waarmee we bijdragen aan de gezonde mobiliteit, wat een belangrijk onderdeel is van de Gezonde Publieke Ruimte.
Elk lokaal bestuur kiest zelf op welke acties ze inzetten, afhankelijk van hun tijd, mankracht, middelen, noodzaak, prioriteiten, reeds getroffen voorbereidingen,… Dit laat flexibiliteit en keuze toe, maar toch met de duidelijke en positieve doelstelling om extra of meer kwaliteitsvolle ruimte voor stappers en wandelcomfort bij te creëren.
‘Elke m² telt’, net zoals ook ‘Elke stap telt’.
De verschillende acties om méér ruimte voor stappers te creëren
Er kan gekozen worden uit acties gericht op:
- Structurele maatregelen:
- Voetgangerscirkels
- Trage wegen
- Andere verkeersregimes: voetgangerszone, woonerf, fietsstraat, zone 30
- Parkeerplaatsen vervangen
- Ruimtelijke planning en inrichting van speel- en verbindingsweefsel
- Wandelcomfort, kwaliteit en valpreventie
- Groen in de publieke ruimte
- Tijdelijke maatregelen:
- Extra speelstraten
- Leefstraten
- Communicatie over 10.000 stappen dat kadert binnen STOP-principe, gezonde mobiliteit en/of gezonde publieke ruimte:
- Borden en signalisaties over 10.000 stappen
- Zet acties in de kijker en sensibiliseer je inwoners
Welke ondersteuning krijgen jullie?
- De verschillende acties worden praktisch en concreet uitgewerkt in een ondersteuningsfiche, gekoppeld aan praktijkvoorbeelden, tips rond uitwerking en de gezondheidsvoordelen.
- Wil je graag communiceren over je actie(s) naar je inwoners, dan kan deze tekst je vast verder helpen. Ook de link met de Week van de Mobiliteit (16-22 september) is hierin gemaakt.
- Je Logo-coach helpt je op weg en kijkt samen met jou welke actie(s) best aansluit(en) bij jullie beleidsplan, welke aanpak het best is, met wie je best samenwerkt ...