10.000 stappen gaat voor meer

Elke stap telt voor jouw gemeente, nu meer dan ooit!

Het Vlaams Instituut Gezond Leven en Sport Vlaanderen bundelen hun krachten om - over de beleidsdomeinen heen - het grootste beweegproject van Vlaanderen te organiseren in jouw gemeente: 10.000 stappen: Elke stap telt.

WIJ GAAN VOOR: MEER MENSEN DIE MEER BEWEGEN.

Bewegen is een gezond idee! Het is goed voor lichaam én geest, zeker in volle coronatijd!

We willen, samen met het lokaal bestuur, elke burger ertoe bewegen om 10.000 STAPPEN PER DAG te zetten. Want 10.000 stappen (of 8000 bij 65+’ers) zet een volwassene best elke dag om op en top gezond te blijven. Zelfs al geraak je niet (altijd) aan deze aanbeveling, dan nog is elke stap een stap in de goede richting, want ‘elke stap telt!’.
Lees hier waarom dat zo belangrijk is, nu meer dan ooit!

EINDDOEL? Gezondere inwoners die meer bewegen en streven naar 10.000 stappen per dag, dankzij een combinatie van toffe sensibilisering van burgers én beweegvriendelijke buurten.

ÉLKE BURGER AANZETTEN TOT BEWEGEN… HOE WORDEN JULLIE HIERBIJ GEHOLPEN?

We inspireren en ondersteunen jouw lokaal bestuur de komende vier jaar in de uitbouw van een beweegvriendelijke omgeving en een gezondere stad of gemeente.

In het eerste jaar (2021) focussen we op het zichtbaar maken in het straatbeeld van de boodschap “ELKE STAP TELT”. We hebben een pakket met verschillende signalisatie- en nudgingmaterialen samengesteld, waaruit je vrij kan kiezen op maat van jouw gemeente! Zo dompelen we jouw inwoners onder in stapvriendelijke buurten. Kijk HIER voor het volledige pakket van signalisatie- en nudgingmaterialen en de bijhorende prijslijst. Let wel op, de afbeeldingen van de materialen zijn enkel voorbeelden en niet de exacte weergave (bv. beugel/rand van de wegwijzers, verhoudingen,… kunnen anders zijn).

De inschrijvingen voor het eerste jaar van ’10.000 stappen: Elke stap telt!’ (2021: stappensignalisaties in het straatbeeld) zijn afgelopen.

Heb je nog niet ingeschreven en wil je als lokaal bestuur wel graag vanaf 2022 deelnemen, dan zal hier later nog de mogelijkheid voor zijn.

Daarnaast worden er op Vlaams niveau communicatiegolven naar de burgers georganiseerd over gezond bewegen en ‘Elke stap telt’. Elk deelnemend lokaal bestuur ontvangt kant-en-klare communicatietools om ook lokaal mee te surfen.

Staan jullie er alleen voor? Nee! De Vlaamse Logo’s en Sport Vlaanderen-consulenten ondersteunen en adviseren jullie bij de lokale aanpak en uitrol. Lees HIER wat zij allemaal kunnen doen voor jou!

Ook andere bovenlokale partners scharen zich achter ‘10.000 stappen: Elke stap telt’ om lokale projecten te faciliteren: