2024: Lokale beweegacties i.s.m. het verenigingsleven

10 000 stappen

ELKE BEWEEGACTIE TELT!

Lokale beweegacties, of je nu gaat voor een klein tochtje door het park of een grootse wandelevent, kunnen je inwoners helpen om meer te bewegen en plezier te hebben in beweging. Bovendien versterken ze het samenhorigheidsgevoel.
Dit jaar worden alle steden en gemeenten aangemoedigd om beweegacties te organiseren voor hun inwoners. En dit in samenwerking met lokale verenigingen en organisaties.

Inspirerende actiefiches

Download hier de concrete actiefiches. Deze fiches geven je inspiratie voor een aantal beweegacties in samenwerking met verenigingen. Je vindt er ook tips en aandachtspunten bij de organisatie ervan.


  Elke vereniging telt!

  10.000 stappen wandelt inclusief! Het is belangrijk dat iederéén de mogelijkheid heeft om gezond te leven, voldoende te bewegen en de publieke ruimte te gebruiken. Betrek daarom ook verenigingen die maatschappelijk kwetsbare doelgroepen bereiken en reken niet alleen op de acties van traditionele sport- en vrijetijdsverenigingen.

  Meer informatie kan je vinden in de actiefiches.
  Ook de e-learning van 10.000 stappen helpt je rond samenwerkingen tussen partners en beleidsdomeinen, burgerparticipatie, bereiken van kwetsbare groepen, promotie, duurzaamheid en koppeling aan bestaande activiteiten.

  ‘10.000 stappen: Elke stap telt!’ viert elke stap die gezet wordt. Samen met jullie enthousiaste inzet maken we van 2024 het jaar van de beweegvriendelijke vereniging.

   Hoe maak je kans op mooie prijzen?

   Registreer zeker jouw beweegactie met label '10000 stappen'. Enkel zo komt jouw actie mee in het overzicht van acties op deze website en op UiTinVlaanderen, en maak je kans op leuke prijzen.
   15 lokale besturen en 15 verenigingen winnen een cadeaubon ter waarde van 500 euro en media-aandacht. Er kan gekozen worden uit verschillende handelaars zodat de prijs zeker bruikbaar is. Dit gebeurt in samenspraak tussen winnend lokaal bestuur of vereniging en de organisator.

   Op basis van een aantal criteria (zoals nauwe samenwerking lokaal bestuur-vereniging(en), bereik kwetsbare groepen, originaliteit ...) maak je als lokaal bestuur of vereniging meer kans op het winnen van een prijs. Die criteria vind je terug in het wedstrijdreglement.

   Registreer je beweegacties onder '10.000 stappen'

   Zowel het lokaal bestuur als de lokale vereniging kan beweegacties registreren voor 10.000 stappen.

   Beweegacties registeren doe je als volgt:

   • Open www.uitdatabank.be en druk ‘start hier’
   • Meld je aan of maak een iD aan
   • Voeg een evenement toe (soort, wanneer, waar, titel en leeftijd)
   • Vul de inhoudelijke informatie in (noteer de samenwerking met verenigingen/lokaal bestuur bij ‘beschrijving’ en de naam van jullie eigen vereniging/lokaal bestuur bij ‘organisatie’).
   • Voeg zeker het label ‘10000 stappen’ toe
   • Publiceer de actie.

   Let op: Enkel beweegacties mét label ‘10000 stappen’ worden automatisch overgenomen op de 10.000 stappenwebsite en maken kans op prijzen.

   Uitgebreidere uitleg voor het registreren van acties staat in deze beknopte fiche (voor verenigingen en lokale besturen) en in de actiefiches op p7 (voor lokale besturen).

   Communiceer naar je inwoners

   Breng je inwoners op de hoogte van de beweegacties die jullie organiseren samen met de lokale verenigingen, via je eigen communicatiekanalen en die van de verenigingen.

   Hier kunnen jullie een voorbeeld-tekst vinden.

    Actie in de kijker: Vlaamse stappenclash tussen steden en gemeenten

    Eén beweegactie hebben we voor jullie alvast kant-en-klaar uitgewerkt: de grote Vlaamse stappenclash! Dit is dé actie van 2024. We geven jullie vanuit ’10.000 stappen’ hierbij dan ook graag de nodige ondersteuning.
    Van 1 mei tot en met 31 mei 2024 nemen de inwoners van verschillende Vlaamse steden en gemeenten het al stappend tegen elkaar op.

    Onderaan deze pagina en in de actiefiches vind je meer info.
    Inschrijven voor de stappenclash was mogelijk tot en met 31 januari 2024.


    Waarom beweegacties met verenigingen organiseren? 5 goede redenen!

    1. Je zet inwoners aan om meer te bewegen.
    2. Je kan de samenhorigheid tussen de lokale verenigingen en de inwoners laten groeien terwijl je imago een gezondheidsboost krijgt.
    3. Zowel de inschrijving, het gepersonaliseerd promotiepakket en het prijzenpakket zijn gratis!
    4. Vlaamse promotie ter versterking van jouw lokale engagement (sociale media, geschreven pers, partners, ...).
    5. En er zijn mooie prijzen te winnen, voor jouw lokaal bestuur, jouw verenigingen en jouw inwoners!


    Timing

    Begin november 2023:

    • Lokale besturen ontvangen de inspirerende actiefiches.
    • Lokale besturen kunnen inschrijven voor de Vlaamse stappenclash (tot en met 31 januari 2024).
    • Maak je verenigingen al warm om samen leuke beweegacties te organiseren.

    Januari – december 2024:

    • Het organiseren van lokale beweegacties i.s.m. verenigingsleven.
    • Alle beweegacties kunnen geregistreerd worden via www.uitdatabank.be met label '10000 stappen'.
    29 februari 2024:
    31 augustus 2024:
    • Er zal in 2024 nog materiaal besteld kunnen worden in de webwinkel van 10.000 stappen, maar de bestellingen zullen gebundeld worden over 2 bestelperiodes:
    • Ronde 1: Bestellen tegen 29 februari 2024, levering 3e week maart
    • Ronde 2: Bestellen tegen 31 augustus 2024, levering 3e week september

    December 2024:

    • Winnaars lokale besturen en verenigingen lokale beweegacties ontvangen prijzen.


     4 jaar lang ’10.000 stappen: Elke stap telt!

     Deze beweegacties passen binnen het laatste campagnejaar van onze 4 jaar durende campagne ’10.000 stappen: Elke stap telt’. Jullie hebben vanaf 2021 tot en met eind 2024 een prachtig traject afgelegd voor de uitbouw van een beweegvriendelijke omgeving en een gezondere stad of gemeente.

     Dit verdient een beloning! Alle deelnemende steden en gemeenten krijgen een mooie oorkonde:

     • Gouden oorkonde: jullie hebben 4 jaar deelgenomen aan ’10.000 stappen: Elke stap telt!’. Jullie hebben dus ingezet op zowel de stappensignalisaties en de beweegroutes als op acties rond gezonde mobiliteit en lokale beweegacties.
     • Zilveren oorkonde: jullie hebben 3 jaar deelgenomen aan ’10.000 stappen: Elke stap telt!’.
     • Bronzen oorkonde: jullie hebben 2 of 1 jaar deelgenomen aan ’10.000 stappen: Elke stap telt!’.


      De Vlaamse stappenclash: dé actie van 2024

       (Inschrijven voor de stappenclash kon tot en met januari 2024.)

       Van 1 mei tot en met 31 mei 2024 nemen de inwoners van verschillende Vlaamse steden en gemeenten het al stappend tegen elkaar op.

       Alle deelnemende steden en gemeenten worden naargelang het aantal inwoners ingedeeld in een categorie. Er zijn 4 categorieën: steden en gemeenten met minder dan 10.000 inwoners, met 10.000 - 20.000 inwoners, met 20.000 - 50.000 inwoners en met meer dan 50.000 inwoners. Per categorie is er een afzonderlijk klassement. Op deze manier maakt iedereen een eerlijke kans, zowel de kleine gemeenten met minder inwoners als de grote steden.

       Eens een stad of gemeente deelneemt, krijgt die als groep een plaats in onze app en op onze website. De inwoners kunnen zich dan met een eenvoudige klik registreren als deelnemer in jouw groep. De bedoeling is dat de inwoners elke dag hun aantal stappen ingeven via de app of de website. Elke geregistreerde stap is een stap dichter bij de overwinning! De route die wordt afgestapt, kan door iedereen gevolgd worden op een virtuele wereldkaart. Ook de tussenstand is live te bekijken. De stad of gemeente die na 1 maand het meeste stappen heeft gezet in zijn categorie, is de winnaar. De winnaar van elke categorie ontvangt een wandplaat en media-aandacht via een persmoment.

       Meer info over deze grote Vlaamse stappenclash staat in de actiefiches.

       Het wedstrijdreglement van de stappenclash kan je hier vinden.

       Er is ook een papieren dagboekje (A4 formaat - zelf af te drukken) beschikbaar voor de deelnemers die hun stappen graag met pen noteren.

       Deelnemen aan de wedstrijd is volledig gratis, zowel voor het lokaal bestuur als voor de inwoners. En er zijn nog veel meer voordelen:

       • Elk deelnemend lokaal bestuur ontvangt een gratis prijzenpakket ter waarde van 250 euro (3 waardebonnen van 50 euro en 1 activity tracker) om te verloten onder de deelnemende inwoners. Het lokaal bestuur kan zelf kiezen aan wie of hoe de prijzen verdeeld worden (verloten, actiefste deelnemer, meest geëngageerde deelnemer,…).
       • Elk deelnemende lokaal bestuur kan gratis een pakket met gepersonaliseerd promomateriaal over de Vlaamse stappenclash bestellen ter waarde van maximum 250 euro (incl. verzendkosten): affiches, flyer, posts voor sociale media, digitale banner, voetzoolstickers, teksten en afbeeldingen voor in eigen publicaties,…
        Verspreid dit promomateriaal zeker ook tijdens jullie andere beweegacties, om zo jullie inwoners aan te moedigen om deel te nemen aan de Vlaamse stappenclash en jullie stad of gemeente mee aan de overwinning te helpen.

       Timing:

       Begin november 2023:

       • Actiefiches met uitgebreide info over de Vlaamse stappenclash zijn beschikbaar.
       • Lokale besturen kunnen inschrijven voor de Vlaamse stappenclash (tot en met 31 januari 2024).

       Februari 2024 – april 2024:

       • Gratis pakket met gepersonaliseerd promomaterialen te bestellen + levering materialen bij lokaal bestuur.

       Maart – april 2024:

       • Communiceer en voer promotie naar jouw inwoners zodat ze massaal registeren via de app of op de website voor de start van de clash.

       Mei 2024:

       • Vlaamse 10.000 stappenclash tussen steden en gemeenten

       Juni 2024:

       • Winnaars Vlaamse stappenclash ontvangen prijzen (persmoment en wandplaat).

        Nog vragen?

        Contacteer het Logo van jouw regio voor gratis inhoudelijk advies en ondersteuning.