2021: Pakket met signalisatie- en nudgingmaterialen

Uit wetenschappelijke studies in Vlaanderen ,  blijkt dat de straatsignalisaties van 10.000 stappen vitaal zijn voor gedragsverandering van burgers. Daarom focussen we in het eerste jaar (2021) op het zichtbaar maken van de boodschap “ELKE STAP TELT” in het straatbeeld.

We hebben een aantrekkelijk pakket met verschillende signalisatie- en nudgingmaterialen samengesteld, waaruit je vrij kan kiezen op maat van jouw stad of gemeente! Zo worden jouw inwoners ondergedompeld in een stapvriendelijke buurt.

Er zijn twee soorten materialen ontwikkeld:

  • Signalisatiematerialen die het streefdoel 10.000 tastbaar maken, door afstanden uit te drukken in het aantal stappen. Hiermee tonen we dat kleine afstanden, tussen nuttige locaties in de gemeente of buurt, ook extra stappen opleveren.

Bv.: de wegwijzers met aantal stappen :

  • Signalisaties en nudging-materialen met leuke boodschappen waarmee je het beweeggedrag van jouw inwoners een duwtje in de goede richting kan geven.

Bv:

Kijk HIER voor het volledige pakket van signalisatie- en nudgingmaterialen en de bijhorende prijslijst. Let wel op, de afbeeldingen van de materialen zijn enkel voorbeelden en niet de exacte weergave (bv. beugel/rand van de wegwijzers, verhoudingen,… kunnen anders zijn).

De inschrijvingsperiode voor het bestellen van deze materialen is afgelopen. Lokale besturen die ingeschreven hebben dienen tegen 21 mei 2021 de keuze van de inhoud van het pakket (bestellen) door te geven via het bestelformulier.

Waarom deze periode tussen inschrijven en bestellen? Omdat we bij inschrijving volgend engagement vragen:

 

Teken een plan uit, lokaal en op maat:

  • Wegwijzers met het aantal stappen zijn vitaal zijn voor gedragsverandering van burgers. Het is bewezen dat dit type van signalisaties het effectiefste is. Daarom vragen we om zeker dit type signalisatie op te nemen in het gratis pakket (indien jouw stad of gemeente deze wegwijzers nog niet heeft). 
  • Heb je ingeschreven voor de deadline van 16 december 2020, dan ontvang je een gratis pakket t.w.v. €500  met zelfgekozen materialen uit het pakket. Maar, investeer als lokaal bestuur zeker ook zelf in (extra) materialen voor een optimale stappen-visualisatie in de stad of gemeente. Wil je weten in welk materiaal en voor hoeveel je wenst te investeren, dan vind je hier een ruwe prijsschatting.
    De dragers van de stappensignalisaties (beugels en palen) zijn niet inbegrepen.
  • De keuze van type signalisatie- en nudgingmaterialen binnen het pakket wordt door het lokaal bestuur uitgebreid voorbereid a.d.h.v. ondersteuning door Vlaamse Logo’s en/of Sport Vlaanderen-consulenten. Op deze manier belanden de materialen na ontvangst niet voor eeuwig in de kast.
  • Enkel wegwijzers die geplaatst staan op strategische, functionele en zichtbare locaties hebben nut. De beslissing van deze locaties en opdruk kan het lokaal bestuur best samen uitwerken met de burgers (ook de minder actieve inwoners en mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties) en betrokken intermediairs tijdens een participatietraject. De logo-coach of Sport Vlaanderen-consulent kan hierbij een trekkende rol opnemen en relevante/betrokken partners rond de tafel brengen. 
  • De geleverde signalisaties moeten door het lokaal bestuur zelf geplaatst worden.

Nog vragen over dit pakket met materialen (prijzen, mogelijkheid tot personaliseren, bestellen,…)?
Neem alvast een kijkje in onze FAQ-lijst, of contacteer jouw Logo of Sport Vlaanderen-consulent.