2021: Stappensignalisatie in het straatbeeld

Uit wetenschappelijke studies in Vlaanderen,  blijkt dat de straatsignalisaties van 10.000 stappen vitaal zijn voor gedragsverandering van burgers. Daarom focussen we in het eerste jaar (2021) op het zichtbaar maken van de boodschap “ELKE STAP TELT” in het straatbeeld.

We hebben aantrekkelijke signalisatie- en nudgingmaterialen ontwikkeld, waaruit je vrij kan kiezen op maat van jouw stad of gemeente! Er zijn wegwijzers en borden die het streefdoel 10.000 tastbaar maken door afstanden uit te drukken in het aantal stappen. Hiermee tonen we dat kleine afstanden, tussen nuttige locaties in de gemeente of buurt, ook extra stappen opleveren. Daarnaast zijn er ook materialen met leuke boodschappen waarmee je het beweeggedrag van jouw inwoners een duwtje in de goede richting kan geven. Met een combinatie van deze materialen worden jouw inwoners ondergedompeld in een stapvriendelijke buurt.

Kijk HIER voor een volledige overzicht van alle materialen en de bijhorende prijslijst.

De inschrijvingsperiode voor het bestellen van deze materialen is afgelopen. In totaal zijn jullie met 217 Vlaamse steden en gemeenten die met 10.000 stappen aan de slag gaan!

 • Voor 10 september 2021 geven alle lokale besturen hun definitieve bestelling door via de webwinkel (link webwinkel is via mail doorgestuurd naar elk deelnemend lokaal bestuur of aan te vragen via info10000@10000stappen.be). Voor bestellingen na 10 september worden transportkosten aangerekend en is er geen recht meer op de tegemoetkoming van € 500.
 • Daarna ontvang je een orderbevestiging met samenvatting van alle bestelde materialen en met vermindering van de tegemoetkoming van € 500 (voor de lokale besturen die voor 17/12/’20 ingeschreven hadden). Het lokaal bestuur stuurt dan een bestelbon naar de leverancier.
 • Materialen worden geleverd tussen 4 en 15 oktober 2021. Gratis indien bestelling voor 10 september 2021.

Onderstaand engagement zijn de ingeschreven lokale besturen aangegaan bij inschrijving:

 • Wegwijzers met het aantal stappen zijn het effectiefste voor gedragsverandering van burgers. Daarom vragen we om zeker dit type signalisatie op te nemen in de bestelling (indien jouw stad of gemeente deze wegwijzers nog niet heeft). 
 • Heb je ingeschreven voor de deadline van 16 december 2020, dan ontvang je een gratis pakket t.w.v. €500  met zelfgekozen materialen uit het pakket. Maar, investeer als lokaal bestuur zeker ook zelf in (extra) materialen voor een optimale stappen-visualisatie in de stad of gemeente. Het aanbod en bijhorende prijzen kan je hierboven vinden.
 • De keuze van materialen, opdruk en plaatsing wordt door het lokaal bestuur uitgebreid voorbereid a.d.h.v. ondersteuning door Vlaamse Logo’s en/of Sport Vlaanderen-consulenten, en aan de hand van samenwerking met burgers en betrokken intermediairs tijdens een participatietraject. Volgende documenten ter ondersteuning:
  • Deze PRAKTISCHE GIDS bevat tips en advies over plaatsing en opdruk van signalisatiematerialen.
  • Deze E-LEARNING-MODULE helpt jullie om via intersectorale samenwerking en burgerparticipatie de campagne uit te rollen. Nog meer info nodig? Bekijk dan zeker deze INSPIRATIEGIDS.
 • De geleverde signalisaties moeten door het lokaal bestuur zelf geplaatst worden voor 22 oktober 2021.