2023: Goede praktijken

10 000 stappen

Lendelede, paraat voor een nieuwe schoolstraat

Na de paasvakantie lanceert Lendelede een nieuwe (tijdelijke) schoolstraat. Maar eerst schakelt de gemeente Telraam in. Om in kaart te brengen hoeveel voetgangers en fietsers rond schooltijd passeren vóór de invoering van de effectieve schoolstraat. En het Telraam blijft dan hangen. Om te zien hoeveel voetgangers en fietsers er nà invoering van de schoolstraat te zien zijn.

Lendelede koppelt hier ook communicatie aan naar hun inwoners en via de school naar de ouders. Zowel over de nieuwe maatregel, als over veilige fiets- en wandelroutes naar school en voordelen om te voet of met de fiets naar school te komen.

Deze actie is een samenwerking tussen dienst mobiliteit, welzijn en sport.

Schoolstraat

Een voetgangerscirkel in Stekene

In Stekene werkt de gemeente o.a. een voetgangerscirkel uit in samenwerking met het woonzorgcentrum langs de route.

Tijdens de Week van de Valpreventie voeren ze op de route een knelpuntenwandeling uit samen met de bewoners van het WZC om te zien of er aanpassingen nodig zijn in de publieke ruimte op vlak van toegankelijkheid.

Vanuit de gemeente Stekene wordt voor de focus van 2023 samengewerkt tussen diensten gezin, welzijn & gezondheid, sport, mobiliteit, wegen en groen.


Een nieuwe fietsstraat in Sint-Katelijne-Waver

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver koos ervoor om het Telraam op te hangen in de Berkelei. Met het telraam kan men vanuit een woning het voorbijkomend verkeer meten, zowel wandelaars als fietsers, auto's en vrachtwagens. Binnenkort zal de Berkelei worden ingericht als fietsstraat. Via het telraam zal er gekeken worden of de fietsstraat zorgt voor een verandering in de verkeersstroom. De tellingen zijn gestart op maandag 24 april en lopen door tot eind 2023. Via www.telraam.net kan iedereen de (actuele) meetgegevens raadplegen.

Telraam V2b